Veronica Ödén

Välkommen til min blogg!

Legoland

Julbak

Jul, baka 26/11, 2024

December är här om ett par dagar och med det även första advent. Jag har tänkt att börja julpynta i veckan och även baka lussekatter. Här på bloggen tänkte jag dela med mig av det recept jag brukar använda när jag bakar till jul. Det är enkelt, degen innehåller kvarg så att lussebullarna blir saftiga och goda.

Lussekatter
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt, cirka 37 grader. Häll mjölk och smör över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen ur bunken och knåda den smidig på en bänk eller bakbord. Baka ut lussekatterna, lägg dom på en plåt och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ett ägg och pensla lussekatterna, garnera med t ex russin, pärlsocker, nötter och grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter. Lycka till med julbaket!

Kommentarer   3